Ha biztosan szeretné megkapni hírlevelünket a jövőben is, vegyen fel minket címlistájába!

Épitinfó.hu
A hét témája

Tisztelt Olvasó!

Köszöntöm Önt az Épitinfó hírlevél 13. számának megjelenése alkalmából!

2012. január elsejétől a régebben épült ingatlanokra (házak, lakások) is kötelező lesz elkészíttetni az úgynevezett energetikai tanúsítványt, melyet eladáskor (tulajdonos-váltáskor), illetve tartós (1 éven túli) bérbe adás esetére kíván meg a tulajdonostól a jogalkotó. Szerzőnk a tisztázatlan kérdéseket vizsgálja.

Kedves Olvasónk! Tegye fel kérdését szakmai fórumunkban, ahol pontokat gyűjthet, melyet később levásárolhat! További információ >>

Cikkeink olvasásához kellemes időtöltést kívánok!

Köteles Anna
www.epitinfo.hu
szerkesztőA hét terméke
Társasházi ABC CD-ROM


A CD-ROM ismerteti a társasházi törvény társasháztulajdon alapítására, az alapító okirat módosítására, a kapcsolódó szavazati arányokra, továbbá a szervezeti-működési szabályzat létrehozására és ennek kötelező tartalmi elemeire (ezen belül a házirendre) vonatkozó rendelkezéseit.


Fontos tudni
Energetikai Tanúsítvány – hogyan fog működni?

2012. január elsejétől a régebben épült ingatlanokra (házak, lakások) is kötelező lesz elkészíttetni az úgynevezett energetikai tanúsítványt, melyet eladáskor (tulajdonos-váltáskor), illetve tartós (1 éven túli) bérbe adás esetére kíván meg a tulajdonostól a jogalkotó. Azonban számos részletkérdés még nem tisztázott, különös tekintettel arra, hogy például társasházak esetében minden lakásra kell-e külön tanúsítvány és az épület egészére is, vagy az okiratban foglaltak vajon bejegyezhetők lesznek-e a tulajdoni lapra. E kérdéseket vizsgáljuk meg részletesebben alábbi cikkünkben.

Tovább a cikkhez >>

Aktuális hírek
Gondok a terasszal: mit tehetünk?

A tavaszi-nyári időszakban, amikor sokat tartózkodunk erkélyünkön és teraszunkon, feltűnhetnek a kivitelezésből adódó és egyéb hibák. Ilyen például a repedések megjelenése a burkolaton, a beázások, fuga-hiányok stb. Mindezek a problémák azonban megelőzhetők akkor, ha már a terasz kialakításakor, burkolásakor betartunk néhány – az alábbi cikkben ismertetett – szabályt.

Tovább a cikkhez >>Karbantartási kötelezettség Garantált

Törvényi előírás hogy az építmény állapotát, állékonyságát a jogszabályokban meghatározott esetekben és módon időszakonként felül kell vizsgáltatni, és a jó műszaki állapothoz szükséges munkálatokat el kell végeztetni. Karbantartásnak az épület állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosítása érdekében szükséges megelőző és javító munkák elvégzését tekinthetjük.

Tovább a cikkhez >>Hogyan növeljük lakásunk értékét eladáskor?

Napjainkban az egyre bővülő ingatlanpiaci kínálat bizony sok fejtörést okoz az eladók oldalán. Minden lakás- vagy háztulajdonos, az eladás során minél jobb pozícióba kíván kerülni, növelni szeretné ingatlana értékét és ezzel az eladási árat is. A jelenlegi piaci helyzetben, amelyben – nagyrészt a bankok jelzálogjoga által terhelt ingatlanokból – nagy túlkínálat uralkodik, az eladás lassabban megy. Hogy ezt a folyamatot mégis valamelyest megkönnyítsük az értékesítés előtt álló Olvasóink számára, alábbi cikkünkben az ingatlanok értéknövelésének egyszerűbb lehetőségeit gyűjtöttük össze.

Tovább a cikkhez >>Otthonról is lekérhető a hiteles tulajdoni lap

Farkas Imre a megbízható föld és ingatlan nyilvántartást a jól működő piacgazdaság egyik fontos követelményének nevezte, egyben jelentős lépésnek az e-közigazgatás rendszerének szélesítésében.

Tovább a cikkhez >>Kérhet-e az ingatlanközvetítő pénzletétet a vevőtől? Tisztázzuk a helyzetet!

Az ingatlanvásárlók sokszor nem értik, az ingatlanközvetítők egy jelentős része bevett gyakorlatként alkalmazza, más része csak alkalmanként, néhányan pedig egyáltalán nem. Általában bánatpénznek hívják, s kerülik a letét kifejezést, pedig a lapunk által megkérdezett jogász szerint nyugodtan kezelhet a közvetítő pénzletétet, persze szigorú feltételek betartásával. Mit és hogyan tehet meg az ingatlanos? Hogyan működik a bánatpénz a gyakorlatban? Mire kell figyelniük a vevőknek?

Tovább a cikkhez >>Zenés, táncos rendezvények működésének engedélyezése Garantált

A zenés, táncos rendezvények biztonságosabb működtetését, illetve az erre vonatkozó szabályozás megszigorítását a közelmúlt sajnálatos, emberéletet is követelő tragédiái (disco balesetek) tették aktuálissá. Zenés, táncos rendezvény: rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban a vendégek szórakoztatását szolgáló zenés, táncos esemény.

Tovább a cikkhez >>Mitől jó és mennyibe kerül a megfelelő riasztó rendszer?

Legalább 100 ezer forintot kell szánni egy lakásnál a jó riasztórendszerre és kiépítésére. Családi házaknál és irodaházaknál, üzleteknél magasabb a számla a specialitások miatt.

Tovább a cikkhez >>

Kiemelt képzés
Projektmenedzsment és MS Project 200X
20% kedvezménnyel, ha más képzésre is jelentkezik!

Célunk a projektmenedzsment elvi alapjainak és gyakorlati módszereinek hatékony, azonnal alkalmazható bemutatása és megismertetése. Ez lehetővé teszi projektek átgondolt tervezését, szervezését és megvalósítását, mely a sikeresség záloga.

Ossza meg ismerősivel
Megosztás Facebookon   Megosztás Iwiwen

Ajánlja ismerősének!
*Címzett neve:
*Címzett email címe:
*Küldő neve:
*Küldő email címe:
* kötelező kitölteni