Ha biztosan szeretné megkapni hírlevelünket a jövőben is, vegyen fel minket címlistájába!

Épitinfó.hu
A hét témája

Tisztelt Olvasó!

Köszöntöm Önt az Építinfó hírlevél 22. számának megjelenése alkalmából!

2011. november 2-án újabb, módosító törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága. A most benyújott dokumentum – az ingatlanfedezetes devizahitelesek számára pozitív - változtatásokat tartalmaz a Központi Hitelinfomációs Rendszerről (KHR-ről) szóló törvénnyel és a hitelintézeti törvénnyel kapcsolatban. A javaslat ugyanis kiterjesztené végtörlesztés igénybevételének lehetőségét azokra a deviza alapú pénzügyi lízingszerződésekre is, melyek lakóingatlanra vonatkoznak.

Cikkeink olvasásához kellemes időtöltést kívánok!

Köteles Anna
www.epitinfo.hu
szerkesztő

A hét terméke
Az „épületek energiateljesítményére” vonatkozó 2010/31/EK Direktíva részletes ismertetése


Építinfó Prémium online termékünk új szakmai tartalommal gazdagodott. Többek között részletesen bemutatjuk a direktíva épületgépészetet érintő részeit. Az anyag a 2002/91/EK számú direktíva átdolgozására vonatkozik. Hangsúlyozzuk továbbá, hogy az ismertetés célja a direktíva alapelvének, „szellemiségének” bemutatása, az abban alkalmazott „cikkszámozásnak” megfelelően.


Fontos tudni
Újabb törvénymódosítás: bővülhet a végtörlesztést igénybe vevők köre

2011. november 2-án újabb, módosító törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága. A most benyújott dokumentum – az ingatlanfedezetes devizahitelesek számára pozitív - változtatásokat tartalmaz a Központi Hitelinfomációs Rendszerről (KHR-ről) szóló törvénnyel és a hitelintézeti törvénnyel kapcsolatban. A javaslat ugyanis kiterjesztené végtörlesztés igénybevételének lehetőségét azokra a deviza alapú pénzügyi lízingszerződésekre is, melyek lakóingatlanra vonatkoznak.

Tovább a cikkhez >>

Aktuális hírek
Társasházi házirend: mi legyen benne?

A társasházakban a legfontosabb magatartási, együttélési szabályokat, melyeket minden tulajdonostársnak, illetve más jogcímen ott lakónak be kell tartania, a házirend tartalmazza. Alábbi cikkünkben most bemutatjuk, melyek azok a rendlelkezések, amik nem maradhatnak ki e dokumentumból.

Tovább a cikkhez >>Társasházi lakások energetikai tanúsítása Garantált

A lakások eladásakor vagy bérbeadásakor energetikai tanúsítást kell elvégezni. Az épületenergetikai direktíva (EPBD) többfajta lehetőséget biztosít ezen épületek tanúsítására: a tanúsítást el lehet végezni adott lakásra, az egész épületre vagy az épület tipikus és jellemző lakásaira vonatkozóan. Ez azt eredményezi, hogy ezen épületek tanúsítása különböző lehet.

Tovább a cikkhez >>A kormány felülvizsgáltatja az építésügyi jogszabályokat és -szabványokat

A kormány felhívta a belügyminisztert, hogy végezze el az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény, az országos településrendezési és építési követelményeket tartalmazó kormányrendelet (OTÉK), valamint a szükséges egyéb építésügyi jogszabályok átfogó felülvizsgálatát - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Tovább a cikkhez >>Ha gondok vannak a fűtéssel: amit saját kezűleg is elvégezhetünk

A fűtésszezon közepén tönkremenő kazán nem csak rengeteg bosszúságot okoz a tulajdonosának, hanem jelentős plusz kiadást is. Érdemes ezért minden szezon elején átvizsgálnunk fűtőberendezéseinket, és megtenni a szükséges lépéseket azok hibátlan működéséért.

Tovább a cikkhez >>Védekezés a fagy ellen a kertekben, nyaralókban, pincékben

Október végén, november elején már sokszor nulla fok alá ereszkedik a hőmérséklet, főként éjszakánként és hajnalban. Különösen a kerti csapok, a vízzel érintkező eszközök (locsolócsövek, kerti medencékhez, tavakhoz kapcsolódó berendezések stb.) vannak kitéve a károsodás veszélyének. Alábbi cikkünkben most néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze, melyek betartásával megóvhatjuk kerti eszközeinket, nyaralónk, pincénk csőrendszerét a fagy okozta problémáktól.

Tovább a cikkhez >>A műanyaglemez csapadékvíz elleni szigetelések közvetlen aljzata, az aljzattal szemben támasztott követelmények Garantált

A közvetlen aljzat szerepét új tetőszerkezetek esetén leggyakrabban a hőszigetelés, a beton födém vagy lejtbeton tölti be. Fa szerkezetű (általában kéthéjú) tetők esetén deszkázat vagy egyéb építőlemez, esetleg előregyártott vasbeton panelek is alkalmazásra kerülhetnek. A műanyaglemez csapadékvíz elleni szigetelések - mint minden vékony réteg - különösen érzékenyek a közvetlen aljzat felületi minőségére.

Tovább a cikkhez >>Részletek az új napkollektor-pályázatról

Mint azt korábban megírtuk, 2011. október 25-től lehet pályázni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt, az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében meghirdetett - használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszerek beszerzésére, és telepítésére szánt forrásra, melynek összege 2, 97 milliárd forint. A pályázat részleteit az alábbiakban mutatjuk be Olvasóinknak.

Tovább a cikkhez >>

Szakmai rendezvény

Képviselőfánk
Közös képviselők reggelije


A törvény szövege bárki számára hozzáférhető. Az alkalmazás és a gyakorlat viszont rengeteg további kérdést vet fel. Tartozások behajtása, a nem lakáscélú helyiségek használata, a közös tulajdon bérbeadása, felújítása és a jelzálog kérdése mind sajátos jogi helyzeteket teremthet. A rendezvényen egy rövid bevezető után minden résztvevő választ kaphat egyedi kérdéseire, vagy a többiek problémáiból gyűjthet értékes tapasztalatokat.


Ossza meg ismerősivel
Megosztás Facebookon   Megosztás Iwiwen

Ajánlja ismerősének!
*Címzett neve:
*Címzett email címe:
*Küldő neve:
*Küldő email címe:
* kötelező kitölteni