Ha biztosan szeretné megkapni hírlevelünket a jövőben is, vegyen fel minket címlistájába!

Épitinfó.hu
A hét témája

Tisztelt Olvasó!

Köszöntöm Önt az Építinfó hírlevél 23. számának megjelenése alkalmából!

2011. november 05-én a nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a Nemzeti Eszközkezelő Társaságról szóló törvényjavaslatot a parlament elé. A jogszabályt az országgyűlés már tárgysorozatba vette, tehát hamarosan elfogadhatják és kihirdetésre is kerülhet. Az új törvény kiegészíti az otthonvédelmi törvénycsomagot, s megóvná a bankkölcsönüket fizetni már egyáltalán nem tudók lakhatáshoz való jogát.

Cikkeink olvasásához kellemes időtöltést kívánok!

Köteles Anna
www.epitinfo.hu
szerkesztő

A hét terméke
Egy új módszer a levegőkezelő központok energiafelhasználásának a meghatározására


Építinfó Prémium kiadványunkban bemutatunk egy új módszert, valamint minta számításokat: a kidolgozott új valószínűségelméleti módszer alkalmas különböző felépítésű klímaközpontok energetikai elemzésére, összehasonlítására, és az energiamegtakarítás vizsgálatára is. Lehetőség adódik a tervezés fázisában is összehasonlító energetikai elemzést végezni az épületgépész tervezőmérnök által kidolgozott különböző koncepciók esetében.


Fontos tudni
Nemzeti Eszközkezelő: hol tart a törvényhozás?

2011. november 05-én a nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a Nemzeti Eszközkezelő Társaságról szóló törvényjavaslatot a parlament elé. A jogszabályt az országgyűlés már tárgysorozatba vette, tehát hamarosan elfogadhatják és kihirdetésre is kerülhet. Az új törvény kiegészíti az otthonvédelmi törvénycsomagot, s megóvná a bankkölcsönüket fizetni már egyáltalán nem tudók lakhatáshoz való jogát.

Tovább a cikkhez >>

Aktuális hírek
Szmogriadó - nem égethetünk avart és kerti hulladékot

Szerdán életbe lép a levegőszennyezettség miatt a szmogriadó riasztási fokozata és csütörtök reggel hat órától érvényesek a forgalomkorlátozó intézkedések - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdára virradóan az MTI-vel.

Tovább a cikkhez >>Az építésügyi hatósági eljárásokban alkalmazott nyomtatvány-minták Garantált

Az építésügyi hatósági engedély-kérelem, bejelentés, és egyéb hatósági eljárási kérelem kötelező formáit tartalmazó előírást [37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 2–4. melléklete] a 25/2009. (IX. 30.) NFGM rendelet hatályon kívül helyezte. Az ÖTM-rendeletben korábban előirt kérelem-mintákat a jelen „Kézikönyvben” mindeddig tájékoztatásként, a gyakorlati munkát megkönnyítendő, átmeneti céllal közöltük.

Tovább a cikkhez >>2012-től jöhet a „plázastop”

2011. november 10-én a kormányszóvivő sajtótájékoztatóján – többek között – bejelentette, miszerint jövő év január elsejétől a kormányzat megtiltja a háromszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű, kereskedelmi célú épületekre irányuló beruházásokat. Sokan az építőipar hanyatlását jósolják ettől a lépéstől, mások a helyi, magyar kiskereskedelem fellendülését remélik.

Tovább a cikkhez >>Magyar embernek passzívházat? Igen!

A távfűtéses panelházhoz szokott magyar ember hőérzete magasabb hőmérsékletet kíván, mint az északi népeké, így esetleges passzívház otthonukban magasabb hőmérsékletet kellene előállítaniuk, és a megtérülés is hosszabb időt venne igénybe. Ennek ellenére a magyarok is érzik az idők szavát, egyre többen gondolkodnak a passzívház lehetőségében.

Tovább a cikkhez >>Miért lesz kötelező jövőre az energiatanúsítvány? Helyzet, okok és a nem túl fényes jövő

Bár az energiatanúsítványról szóló rendelet már több mint 3 éve hatályos, mégis most, hogy januártól jelentősen kiszélesedik az érintettek köre, érezhetően egyre nagyobb az érdeklődés iránta. Nézzük tehát, milyen folyamat vezetett az energiatanúsítvány bevezetéséhez és milyen eredményeket várunk tőle!

Tovább a cikkhez >>A fűtési költségosztás szerkezete Garantált

(Egy anonim házra készült szakvélemény) Magyarországon a távhőszolgáltatás költségszámítási módszerének váza a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény által szabályozott. Lényegében az ármeghatározó a helyi önkormányzat, mely rendeletben szabályozza a számítás módszerét és az aktuális fajlagos költségeket. Ezen belül a hőszolgáltató különféle variációkat dolgoz ki, de azt az önkormányzat fogadja el.

Tovább a cikkhez >>Fagymentes vízvezeték, csatorna: a cső- és ereszfűtés

A fagyos időszakban kialakuló „jégdugók” nagy károkat tudnak okozni mind a kültéri vízvezetékekben, mind pedig az épületek ereszeiben. Még a gondos fagymentesítő, illetve megelőző lépések sem mindig tudják garantálni az alacsony hőmérséklet és a hőingadozás okozta problémákat. Jó megoldás lehet ezért a speciális, elektromos fűfőkábelek kültérre történő kivezetése, mind a vízcsövekhez, mind pedig az ereszcsatornákhoz.

Tovább a cikkhez >>
Szakmai rendezvény

(Inter)aktív szakmai nap a passzívházakról


Az elméleti ismertető után közösen átsétálunk egy kivitelezés alatt álló 11 lakásos liftes társasházhoz, mely a passzívház minden elemével rendelkezik és ezen felül geotermikus energia, hőszivattyú, napelem, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető rendszer, három rétegű ablakok is beépítésre kerülnek. A bejárás során a résztvevők találkozhatnak a kivitelezővel, megtekinthetnek szerkezetkész elemeket és csomóponti terveket, valamint feltehetik egyedi kérdéseiket is.


Ossza meg ismerősivel
Megosztás Facebookon   Megosztás Iwiwen

Ajánlja ismerősének!
*Címzett neve:
*Címzett email címe:
*Küldő neve:
*Küldő email címe:
* kötelező kitölteni