Épitinfó hírlevél

Építészeti, építési és ingatlan tanácsadó

2012. 10.04. Csütörtök 20. szám


Ebben a számban
Áramcsökkentés
Gazdaságos fűtés
Fenntarhatóság
Felújítás
Termékajánló
Az építésügy gyakorlati kézikönyve-online verzió
Online szakkönyvünk alapműve 2009. őszén az építési jogot alapjaiban átformáló, friss jogszabályok alapján íródott. Szerkesztőnk állandó jogkövető munkája révén azóta is folyamatosan ismerteti a változásokat, így mindig aktuális állapotban, közérthető nyelven nyújt eligazodást az építőipari előírások útvesztőiben.
Építésjog A-Z érthetően
Képzésajánló
Hőszigetelés és épületenergetika
online szeminárium
Környezeti zaj- és rezgésvédelmi követelmények
online szeminárium
Kiemelt képzésünk
Ingatlanok értékmeghatározása és -becslése
Sajátítsa el kényelmesen az ingatlanok értékmeghatározásának és értékbecslésének gyakorlatorientált ismereteit az internet segítségével!
Indul: 2012. október 16.
Érdekel az online szeminárium
Pályázatfigyelő
Alap a jövőhöz pályázat
Az Év Festője és a Trilak lakberendezője 2012 verseny
Önkéntes klíma-koordinátorokat vár a GreenDependent intézet
Legolvasottabb cikkek
Tényleg működnek a legális áramcsökkentők?
Gazdaságosabb fűtés régi gázkazánokkal: milyenre állítsuk fűtővíz hőfokát?
Mindent visz a penthouse lakás – árban is
Mennyi idő alatt tudjuk eladni a lakásunkat? Ár és értékesítési idő
Van biztos megoldás a penész ellen! Bemutatjuk a lehetőségeket
Megosztás
Kérjük, amennyiben hírlevelünk tetszett, ossza meg ismerőseivel.

iwiw megosztás facebook megosztás
Tisztelt Olvasó!

Köszöntöm Önt az Építinfó hírlevél 20. számának megjelenése alkalmából!

A válságon még nem vagyunk túl, ezért is próbálunk ebben a számban segíteni a költségeink csökkentésében legyen szó villamos energiáról, gázfűtésről, ingatlan adás- vételről. Cikkeinkben ötletes és legális praktikákat ismerhet meg!
Cikkeink olvasásához kellemes időtöltést kívánok!
Épitinfó.hu - Építészeti, építési és ingatlan tanácsadó

Szerkesztőnk képe
Sándor Angéla
www.epitinfo.hu
szerkesztő


Kiemelt ajánlatunkVeszélyes áruk szállítása és tárolása
Kiadványunk nyomon követi a veszélyes árukkal kapcsolatos (veszélyes áruk szállítása, tárolása) leglényegesebb tudnivalókat, egy helyen összegyűjti a vonatkozó jogi és gyakorlati ismereteket. A szakkönyv két kötetben ismerteti a vegyi anyagokra vonatkozó szabályozás, a REACH témakörét, továbbá bemutatja a különböző környezetvédelmi, katasztrófavédelmi és munkavédelmi tudnivalókat is.


Környezetvédelmi jogszabályok és nyomtatványok gyűjteménye
CD kiadványunk a termékdíj-szabályozás aktuális kérdéseinek bemutatása mellett foglalkozik a környezetvédelem területét érintő jogi előírásokkal, illetve azok változásaival, tartalmazza a legfontosabb „zöld” nyomtatványokat is, valamint kiemelt figyelmet fordít a hulladékgazdálkodás témakörére.
Érdekel a veszélyes anyagok kezelése Érdekelnek a környezetvédelmi előírások


Szakmai cikkek

Tényleg működnek a legális áramcsökkentők?
Napjainkban a háztartások kiadásainak jelentős részét a közüzemi számlák, köztük az áramfogyasztás költségei teszik ki. Az alternatív energiatermelő eszközök (pl.: napelem, házi szélerőmű stb.) egyelőre meglehetősen drágák, így csak kevesen engedhetnek meg maguknak ilyen jellegű beruházást. Egyre elterjedtebbek ezért azok az áramcsökkentő műszerek, amelyeket az egyes aljzatokhoz, elektromos berendezéskehez csatlakoztatva – a gyártók és kereskedők állítása szerint – akár 20-30%-os megtakarítást érhetünk el az áramfogyasztás terén. Alábbi cikkünkben most ennek jártunk utána.
Mennyi idő alatt tudjuk eladni a lakásunkat? Ár és értékesítési idő
A piros mindig divatszín, csak árnyalataiban váltakozik, most épp a tangerine tangót kell szeretni.
A válság évei alatt jelentősen megnyúlt a lakások értékesítési ideje: a korábbi átlagos értékesítési idő nagyjából duplájára emelkedett, miközben az is előfordul, hogy egy ingatlan évekig nem kel el. Erre mondják az ingatlanosok, hogy nincs eladhatatlan lakás, csak rosszul meghatározott ár. De mennyi idő elteltével gyanakodhatunk arra, hogy rosszul határoztuk meg az árat?
Gazdaságosabb fűtés régi gázkazánokkal: milyenre állítsuk fűtővíz hőfokát?
A magyar háztartások jelentős részében még régi típusú és elsősorban gázzal működő kazánokkal fűtenek, illetve állítják elő a melegvizet. Abban az időben, amikor ezek a berendezéseket gyártották és felszerelték, a földgáz ára meglehetősen alacsony volt, így nem volt fontos a takarékos és magas hatásfokú tüzelőanyag-felhasználás. Alábbi cikkünkben most a régebbi gázkazánok fűtővíz-hőfok szabályozásának lehetőségeit mutatjuk be olvasóinknak.


Szakmai Tudástár szolgáltatás ajánló


Az évek óta sikeresen működő Építinfó honlap ingyenes cikkei mellett elérhet egy Szakmai Tudástárat is. Segítségével Ön az alapoktól a tetőig megtervezhet egy épületet, melyhez a Tudástár részletrajzokat, táblázatokat is kínál.
Folyamatos energiaellátás fontossága Garantált
A felújítás általános elvei
A villamos energiaellátás rövidebb-hosszabb ideig tartó kimaradása a különböző jellegű, rendeltetésű villamos fogyasztó-berendezéseknél sokféle zavart okozhat, a kisebb kényelmetlenségtől kezdve, a rendszerleálláson át, egészen a súlyos vagyon és életvédelmi következményekig. A zavarok lehetnek tartós, illetve tranziens (átmeneti) jellegűek. Minden szünetmentes áramellátó rendszer (UPS) elsődleges feladata, hogy megvédje a fogyasztót a hálózaton jelentkező zavarokkal szemben.
Önkormányzat épületeinek geotermális távhőellátása Garantált
Az Önkormányzat által megadott középületek, amelyek jelenleg is központi fűtéses illetve földgáz bázisú fűtési rendszerrel üzemelnek. A fűtési csúcsigény a távvezetéki veszteségeket és hőközponti hőveszteségeket is figyelembevéve kereken 400 kW, ami a téli csúcsidőben jelentkezik. Ez a hőteljesítmény egy települési távhőszolgáltatásként vehető figyelembe, amelynek hőtermelője és szolgáltatója a Botanikus Kert lenne.
A magyarországi lakótelepek fenntarthatósága Garantált
A cikkben bemutatott összefoglaló leírás az EU C16 tudományos együttműködés keretében kidolgozott vizsgálati rendszer, amellyel a különböző országokban a lakótelepek problémái standardizálhatóak, vagyis alkalmasak lesznek az összehasonlításra. A magyar lakótelepeket érintő anyagokat foglaltuk össze. A standardizált űrlapos feldolgozás előnyös a különböző országok azonos és eltérő problémáinak bemutatására, ugyanakkor némileg elnagyolt is egyben. Így a magyar vizsgálatot az alábbiakban részletezett, szöveges formában mutatjuk be.

Szakmai cikkek

Elfogyott a pénz a fűtéskorszerűsítési pályázaton, de a napkollektoros elszámolási határidejét meghosszabbítják!
Mint azt korábban hírül adtuk, 2012. augusztus 27-étől lehetett részt venni az Új Széchényi Terv keretében meghirdetett fűtéskorszerűsítési pályázaton. A beruházások támogatására a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mindösszesen 864, 4 millió forintnyi összeget különített el, mely két hét alatt elfogyott. A 2012-es fűtéskorszerűsítési pályázatot így szeptember eleje óta felfüggesztették.
Miért utálunk egyes ingatlanokat? 10 tényező, mely leveri az árat
Vannak városrészek és ingatlantípusok, ahová senki nem akar költözni. Csak rossz beidegződésekről van szó? Vagy azért van alapja a félelemnek? Összegyűjtöttük 10 tényezőt, melyeket nem szeretünk, amikor lakást kell választani, de persze a lista jócskán tovább is bővíthető.
Mindent visz a penthouse lakás – árban is
Van olyan belvárosi lakás, amelyik árban minden mást üt, mégis csak alig van belőle Budapesten, pedig lehetne egy csomó. A magasházak tetejére épített, önálló lakás, a penthouse vonzereje csak mostanában kezd hatni, a négyzetméterárak azonban gyorsan egymillió forint közelébe kúsztak.
Hogyan lehet milliókat megtakarítani az ingatlanvétel során?
Nagyot lehet szakítani az ingatlanpiac kormányzati beavatkozási kísérletek ellenére is tetszhalotti állapotából már akkor is, ha a kiszemelt ingatlan irányárának csak egy része áll rendelkezésre. Ezzel a mostani piaci pangásban már könnyen kedvező alkupozícióba lehet kerülni, ami akár többmilliós faragást is jelenthet az eredeti árhoz képest.
iwiw megosztás iwiw megosztás
  A hírlevél tartalma jogvédett, másolása és publikációs célokra történő felhasználása nem megengedett.
VERLAG DASHÖFER SZAKKIADÓ Kft.
1147 Budapest, Jávorka Ádám utca 56.

Központi telefonszám:
  06 (1) 428-3800
Központi fax:
  06 (1) 428-3801
Felnőttképzési nyilvántartási szám:
  01-0435-05
Intézményakkreditációs lajstromszám:
  AL-2233
©Copyright 1996-2012. Verlag Dashöfer Szakkiadó Kft Minden jog fenntartva
Ajánlja ismerősének!
*Címzett neve:
*Címzett email címe:
*Küldő neve:
*Küldő email címe:
* kötelező kitölteni