Épitinfó hírlevél

Építészeti, építési és ingatlan tanácsadó

2013. 01. 17. Csütörtök 1. szám


Ebben a számban
komfortelmélet
építésügyi hatósági rendszer
építésfelügyelet
zuhanyzós
Termékajánló
Korszerű gyakorlati épületgépészet
Épületgépészeti elméleti ismeretek, jogszabályi előírások, gyakorlati példák, megvalósult épületgépészeti projektek.
Érdekel az épületgépészet
Képzésajánló
Ingatlanok értékmeghatározása és -becslése

Hulladék adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségek
Kiemelt képzésünk
Online kereskedés a BÉT-en
Több mint 20 éve már, hogy a magyar tőkepiaci, tőzsdei befektetési és forrásbevonási lehetőségek ismét rendelkezésre állnak. Ellenben e lehetőségek ismertsége, valós megítélése még nem mondható elégségesnek.
Érdekel a képzés
Pályázatfigyelő
ICOMOS Műemlékvédelmi Citrom-díj 2013
Pályázat az ÉMOP-3.1.1-12 Szociális városrehabilitáció felhívásra benyújtásra kerülő pályázatokhoz pályázat értékelőnek
II. FMCG Greennovációs Nagydíj
Legolvasottabb cikkek
„Ez a kettősség, hogy jól is érezze magát az ember, de kevés energiát is fogyasszon, egy elég nehéz kérdés.”
Hogy áll fenn 2013. január 1-től az építésügyi hatósági rendszer?
A műemlékvédelmet 2013. január 1-től érintő változások
Az építésfelügyeleti hatósági szervezet
A közigazgatás megújítása, járások létrehozása 2013. január 1-től
Megosztás
Kérjük, amennyiben hírlevelünk tetszett, ossza meg ismerőseivel.

iwiw megosztás facebook megosztás
Tisztelt Olvasó!

Köszöntöm Önt az Építinfó hírlevél 1. számának megjelenése alkalmából!

Első cikkünkben dr. Bánhidi Lászlóval, a komfortelmélet kidolgozójával készített szakmai interjúnkat olvashatják. A továbbiakban az építésügyi hatósági rendszer 2013 január 1-től hatályos változásaival foglalkozunk. A változásokról olvassa 8 részes cikksorozatunkat!

Cikkeink olvasásához kellemes időtöltést kívánok!

Épitinfó.hu - Építészeti, építési és ingatlan tanácsadó

Szerkesztőnk képe
Sándor Angéla
www.epitinfo.hu
szerkesztő


Kiemelt ajánlatunkAz építésügy gyakorlati kézikönyve-online verzió
Online szakkönyvünk szerkesztőnk állandó jogkövető munkája révén folyamatosan ismerteti a változásokat, így mindig aktuális állapotban, közérthető nyelven nyújt eligazodást az építőipari előírások útvesztőiben. Kitér a településügy, az építészeti tervezés, a kivitelezés, illetve az építésügyi hatósági eljárások kérdéseire.


Munkavédelmi és tűzvédelmi nyomtatványkitöltő CD-ROM
A CD legfrissebb, január 25-én megjelenő tartalmából: - Munka, tűzvédelmi jogszabályok
- Veszélyellenőrző jegyzékek
- Oldószerek biztonságos használata
- Jogesetek
- Módosult a munkavédelmi törvény
- Szakértői névjegyzékek
Érdekel a gyakorlatias építésügy Érdekel a munka- és tűzvédelem


Szakmai cikkek

„Ez a kettősség, hogy jól is érezze magát az ember, de kevés energiát is fogyasszon, egy elég nehéz kérdés.”
Szakmai interjú Prof. Emeritus Bánhidi Lászlóval, aki több tárcaszintű és tudományos (pl. Alpár Ignác, Macskásy Emlékérmek) kitüntetés birtokosa, 2001-ben Széchenyi-díjat kapott.
Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági rendszer változása (1. rész)
Az építésügyi hatósági rendszer alakulását sokszor egymásnak is ellentmondó szakmai indokok, elvi és gyakorlati szempontok befolyásolják, melynek eredményeként maga a hatósági intézményi struktúra jelentős változásokon ment át az elmúlt évtizedekben. Különösen jellemző ez a polémia az épületek, az ún. „magas építmények” hatósági kérdéseinél (a „magas építmény” kifejezést ez esetben a gyakorlatban inkább használt „mélyépítés” megkülönböztetőjeként használva). Napjainkban, 2013. január 1-től kezdődően ismét lényegesen változik az építésügyi hatósági rendszer, indokolt ezért, hogy ennek előzményeit, indokait, főbb jellemzőit áttekintsük.
Miért nem jutott nyugvópontra mind máig az építésügyi hatósági intézményrendszer? (2.rész)
Amint az előbbiekben vázoltuk, az építésügyi hatósági döntéshozatal egyértelműen állami feladat. Miért nem jutott akkor nyugvópontra mind máig az építésügyi hatósági intézményrendszer? Mi az erre vonatkozó jogszabályok gyakori változásának az oka? Miért gondolják még ma is sokan azt, hogy az önkormányzat az építésügyi hatóság, amikor ez az önkormányzati törvény 1990-es elfogadása óta sohasem volt így?

Szakmai Tudástár szolgáltatás ajánló


Az évek óta sikeresen működő Építinfó honlap ingyenes cikkei mellett elérhet egy Szakmai Tudástárat is. Segítségével Ön az alapoktól a tetőig megtervezhet egy épületet, melyhez a Tudástár részletrajzokat, táblázatokat is kínál.
Az építésügyi hatósági eljárások általános szabályai Garantált
Az építésügyi hatósági eljárások az ún. közigazgatási hatósági eljárásfajták közé tartoznak, amelyekre a Ket. – azaz a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény – előírásai vonatkoznak, a rájuk alkalmazandó speciális, hol szűkebb, hol részletesebb szakmai szabályokkal együtt.
Az ISO 7730 hőkomfort méretezési előírásaik Garantált
Belső terek hőkomfort méretezésére Európában a CR 1752 szabvány mellett az ISO 7730 szabványban rögzített hőérzeti méretezési módszert is alkalmazták, ill. egészségügyi vonatkozásban napjainkban is előfordul alkalmazásuk.
Vízellátás, csatornázás Garantált
Az ember komfortérzetét nagymértékben befolyásolja a környezete. A környezet megfelelő kialakításában az építész és az épületgépész tehet a legtöbbet. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat valahol, nem csak az épület kialakításának kell jónak lennie, hanem a rendeltetésnek megfelelő működés is elengedhetetlen feltétel. Az épületgépészet szempontjából lényeges a környezet víz–csatorna kiépítettsége, valamint a külső időjárási körülmények kirekesztése. Ebből a víz-csatorna kiépítettséget nézzük át e fejezetrészben.

Szakmai cikkek

A közigazgatás megújítása, járások létrehozása 2013. január 1-től (3. rész)
Az építésügyi hatósági rendszerben 2013. január 1-től ismét jelentős változás következik be. Ez már nem tekinthető pusztán az építésügyi hatósági intézményrendszer belső fejlődésének, megújulásának, mert az szorosan és közvetlenül összefügg a közigazgatás egészének átalakulásával.
Hogy áll fenn 2013. január 1-től az építésügyi hatósági rendszer? (4. rész)
Kérdés: a közigazgatási rendszer változása, a kormányhivatalok, majd a járások létrejötte hogyan érinti az építésügyi hatóság intézményrendszerét? Hogy áll fenn 2013. január 1-től az építésügyi hatósági rendszer? Korábban többször is utaltunk arra, hogy az önálló állami építésügyi hatósági rendszer kialakulásának alapvető akadálya a megfelelő területi állami intézmény-struktúra hiánya volt. Nos, a járások létrehozásával megteremtődtek ezek a szervezeti egységek, és ennek eredményeként az építésügyi hatósági rendszert szabályozó – az előbbiekben már részletesen bemutatott - 343/2006.(XII.23.) Korm. rendelet is alapvetően megváltozott.A tető a házunk koronája, amellyel szemben az az elvárásunk, hogy az évek során sem veszítsen tartósságából, s a legpusztítóbb téli zord időjárás esetén is teljes védelmet nyújtson!
Variációk zuhanyzóra
A zuhanyzó elég egyhangú terület. Ha szeretnénk feldobni, akkor rendszerint a falat változtatjuk, vagy az ajtókat cseréljük le. De ettől még a zuhanyzó „csak”zuhanyzó marad. Ha azonban egy kicsit kreatívak vagyunk, vagy egy nagyobb összeget is rászánunk erre a projektre, akkor olyan tusolóval gazdagodhatunk, ami mellett egy kád szomorúan elbujdoshat.
iwiw megosztás iwiw megosztás
  A hírlevél tartalma jogvédett, másolása és publikációs célokra történő felhasználása nem megengedett. A
VERLAG DASHÖFER SZAKKIADÓ Kft.
1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.

Központi telefonszám:
  06 (1) 428-3800
Központi fax:
  06 (1) 428-3801
Felnőttképzési nyilvántartási szám:
  01-0435-05
Intézményakkreditációs lajstromszám:
  AL-2233
©Copyright 1996-2013. Verlag Dashöfer Szakkiadó Kft Minden jog fenntartva
Ajánlja ismerősének!
*Címzett neve:
*Címzett email címe:
*Küldő neve:
*Küldő email címe:
* kötelező kitölteni